Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

(38) Toth

Στα 18 του εδωσε εξετασεις και μπηκε στην Γυμναστικη Ακαδημια, αλλα παραλληλα ακολουθουσε και μαθηματα αρχαιας φιλοσοφιας. Εμαθε για ολους τους αρχαιους Ελληνες και Ρωμαιους φιλοσοφους και βρηκε ότι σε πολλα πραγματα συμφωνουσε μαζι τους. Ποτε δεν εχασε την πιστη του στον Θεο, αν και θεωρουσε ότι ο καθενας πρεπει να πιστευει μεσα του και ότι οι τυποι δεν ειχαν καμια σημασια. Δεν πηγαινε ποτε στην εκκλησια, αλλα κάθε μερα προσευχοταν και προσπαθουσε να είναι καλος ανθρωπος.
Στα 24 του τελειωσε με τις σπουδες του και καταταχτηκε στον στρατο της Bauhaus οπου ετυχε να εχει για εκπαιδευτη τον Max Steiner. Ο Steiner ηταν αυτος που τον επεισε να δηλωσει εθελοντης για τις Ειδικες Δυναμεις της εταιρειας.
Η εκπαιδευση του ετυχε να πεσει την ιδια περιοδο με την Εξοδο. Η Bauhaus χρησιμοποιησε τους νεοσυλλεκτους της για να ελεγξει τις διαδηλωσεις και τα επεισοδια που γινονταν καθημερινα από οσους θα εμεναν πισω. Ο Toth ετυχε να είναι παρων σε μια διαδηλωση στην οποια συμμετειχε η μητερα του. Παγωσε στην θεα της, αν και αυτή δεν τον παρατηρησε. Τελικα η κατασταση εκτραχυνθηκε και ο στρατος ανοιξε πυρ σκοτωνοντας αρκετους διαδηλωτες. Ο Toth προσπαθησε να βρει την μανα του, αλλα δεν τα καταφερε. Την ιδια κιολας μερα δηλωσε ότι ηθελε να παραιτηθει, ακομα κι αν αυτό σημαινε το ότι δεν θα πηγαινε στην Αφροδιτη, αλλα η παραιτηση του δεν εγινε δεκτη, χαρη στον Steiner που απαιτησε την παραμονη του. Παρολα αυτά το περιστατικο καταγραφηκε στον φακελο του και τον ακολουθουσε σε ολη του την καριερα.
Δεν αποχαιρετησε ποτε την οικογενεια του και δεν εμαθε ποτε τι απεγιναν, αν και σοκαριστηκε όταν εμαθε για την Ημερα της Μετανοιας. Νιωθωντας ότι κάθε δεσμος του με το παρελθον ειχε πλεον αποκοπει αφοσιωθηκε στην καριερα του και καταφερε να φτασει στον βαθμο του Ταγματαρχη λιγους μηνες πριν ξεσπασει ο πολεμος.
Κοιταξε μπροστα του. Οι οθονες που εδειχναν τη θεση του εχθρικου στολου ελαμπαν στο τραχυ, τετραγωνο προσωπο του. Εξησε το αξυριστο πιγουνι του και τα δαχτυλα του σταματησαν στην ουλη που το κοσμουσε.
«Παλιες ιστοριες», σκεφτηκε. Επειτα στραφηκε στον λοχια που βρισκοταν διπλα του:
«Ενεργοποιηστε το Συρμα. Και επανδρωστε τα τειχη και τα πολυβολα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου