Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

(28) Άσχημα νέα

Για λιγα δευτερολεπτα ο Kramer εμεινε αφωνος από τα νεα του Tom. Επειτα ξεροβηξε, προσπαθωντας με το ζορι να μην αρχισει να ουρλιαζει από τα νευρα του. Στην προταση του Tom να επιστρεψει ο στολος ηταν κατηγορηματικα αρνητικος.
“Ξεχνα το Tom. Σ’ αγαπαω, σ’ εκτιμαω, αλλα αυτή την ιδεα να την βγαλεις από το μυαλο σου. Το Graveton είναι ένα από τα μετωπα για τα οποια μπορουμε να ειμαστε περηφανοι ως εταιρεια. Για να μην αναφερω τις δωρεες και τις χρηματοδοτησεις που δεχομαστε για να το στηριξουμε.”
“Ναι Jack, αλλα οι χρηματοδοτησεις που λες δεν φαινονται σ’ εμας. Τα κονδυλια που λες καταληγουν στους κατασκοπους σας, που, ας το παραδεχτουμε, δεν εκαναν και την καλυτερη δουλεια τους τελευταιους μηνες.”
“Οι κατασκοποι θα ανακληθουν και θα δικαστουν. Αυτό που με ανησυχει περισσοτερο είναι η τεχνολογια που προφανως δημιουργησε η Bauhaus. Η ιδεα τους ηταν λαμπρη, αν και πρεπει το πλοιο τους να δεχτηκε αρκετες τροποποιησεις.”
Ο Kramer εμοιαζε μαγεμενος από την ιδεα του κανονιου στο πλοιο. Από το μυαλο του Tom περασαν εκεινα τα πεντε-δεκα δευτερολεπτα από την στιγμη της εξαυλωσης του Enterprise μεχρις οτου αρχισε παλι να λειτουργει το μυαλο του και να συνειδητοποιει τι ειχε μολις παρακολουθησει. Ενιωσε την εντονη επιθυμια να φτυσει στα μουτρα τον Kramer.
“Δεν μπορουμε να συνεχισουμε να μαχομαστε υπο αυτές τις συνθηκες, Jack. Πρεπει να ξερω ότι εχουμε την ολοψυχη και αμεριστη υποστηριξη της εταιρειας.”
“Ποιος ειπε ότι δεν την εχετε;” νευριασε ο Kramer. “Και προς ενημερωση σου, αυτή τη στιγμη που μιλαμε, προετοιμαζεται μια αρκετα μεγαλη ομαδα από βετερανους των υποβρυχιων καταστροφων για να σταλει στην Αφροδιτη. Πρεπει να κρατησεις την υπομονη σου για κανα-δυο μηνες ακομα.”
Ο Tom μουρμουρισε κατω από τα μουστακια του.
“Πρεπει να σε αφησω τωρα. Το Υπουργειο Προπαγανδας θα βγαλει ανακοινωση για την μαχη, αλλα θα σε καλυψουμε. Ετσι κι αλλιως δεν χρειαζεται να δινουμε και λογαριασμο στους πολιτες για το τι ακριβως γινεται.”
“Σωστα”, σκεφτηκε με πικρα ο Tom. “Δεν τους πεφτει λογος αλλωστε. Μονο τα παιδια τους πολεμουν εδώ.”
Ο Kramer εξελαβε λαθος την σιωπη του Tom. Λιγο πριν κλεισουν την ενδοεπικοινωνια τον κοιταξε βαθια στα ματια.
“Tom, θελω να σε διαβεβαιωσω επισης ότι εχεις και την δικη μου πληρη υποστηριξη.”
Λογια του αερα. Αυτό σκεφτοταν ο Tom καθως παρακολουθουσε το πελαγος από το καταστρωμα του πλοιου του. Υποστηριξη. Αυτή ηταν η μονιμη επωδος του Kramer, ο οποιος δεν ειχε μετακινηθει από τον Αρη από την εναρξη του πολεμου. Ο Tom τον ηξερε αρκετα χρονια και ακομα δεν μπορουσε να αποφασισει αν τον συμπαθουσε ή τον αντιπαθουσε. Ο Kramer ειχε τον αερα του ηγετη που οι αλλοι θα ακολουθουσαν ακομα και στον θανατο. Όταν καποιος τσαντιζοταν μαζι του, εκεινος ελεγε τις καταλληλες κουβεντες για να του μεταστρεψει τη διαθεση. Τις περισσοτερες φορες επιανε με τον Tom, αλλα αυτή τη φορα δεν ειχε ικανοποιηθει. Η απληστια στη φωνη του Kramer όταν μιλουσε για το υπεροπλο της Bauhaus ηταν φανερη και απωθητικη. Δεν ηταν εδώ, δεν μπορουσε να ξερει. Αλλα ο Tom φοβοταν ότι ακομα κι εδώ να ηταν, δε θα αλλαζε. Δεν ενιωθε οικτο για κανεναν στον πολεμο. Κυκλοφορουσε μαλιστα και μια φημη ότι όταν πληροφορηθηκε ότι ο αδελφος του σκοτωθηκε σε καποια μαχη εκεινος δεν σταματησε να διαβαζει την αναφορα που ειχε στα χερια του. Αληθεια ή ψεματα, ο Tom δεν μπορουσε να ξερει, παντως ηξερε ότι ο Kramer ειχε οντως αδελφο, παρολο που ειχαν να μιλησουν χρονια ολοκληρα και ότι εκεινος ειχε οντως σκοτωθει στον Γανυμηδη.
Δεν ωφελουσε να σκεφτεται τη συζητηση. Ο Kramer ηταν ενας αριβιστας. Ποτε δεν θα καταφερναν να συνεννοηθουν. Και οσα κι αν ειχε πει για την υποστηριξη του στο προσωπο του, ο Tom ενιωθε πιο μονος από ποτε. Η σκεψη του περιπλανηθηκε στα προσωπα της γυναικας και των κορων του και η θλιψη τον χτυπησε σαν μαχαιρια στην καρδια. Ο Kramer ειχε δικιο που δεν ηθελε να φυγουν από την Αφροδιτη, τωρα ο Tom το καταλαβαινε. Αν υποχωρουσε, θα ηταν σαν να πετουσε στα σκουπιδια τα τελευταια δεκαπεντε χρονια της ζωης του. Θα ηταν σαν να ειχε σπαταλησει την ενηλικιωση των παιδιων του σε έναν αποτυχημενο σκοπο. Δεν ηθελε να αισθανθει ετσι, ακομα κι αν σημαινε ότι θα παρεμενε στην Αφροδιτη μεχρι το τελος του.
Γεματος ενοχες για την Nicki και τα κοριτσια του αποσυρθηκε στο δωματιο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου